Министерство на здравеопазването обявява пета процедура за подбор на специализанти (лекари, лекари по дентална медицина, медицински сестри и акушерки), чието обучение може да бъде финансирано по проект „Специализация в здравеопазването“

10.04.2020

Министерство на здравеопазването обявява пета процедура за подбор на специализанти за кандидатстване за финансиране по проект „Специализация в здравеопазването“, който се изпълнява по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. Подкрепят се лица с придобита професионална квалификация „лекар”, „лекар по дентална медицина“, „медицинска сестра“ или „акушерка“. Процедурата е отворена и всеки заинтересован може да кандидатства онлайн чрез регистрация в интернет страницата на проекта https://specializanti.mh.government.bg. Критериите за подбор, условията, начина за кандидатстване и необходимите документи, са публикувани на сайта на проекта, Секция „Документи“, Раздел „Документи за пета процедура за подбор на специализанти“.

В 5-та процедура отпада ограничението специализантите да приключват обучението си за придобиване на специалност не по-късно от 30.11.2023 г. Т.е. обучението им може да продължава извън срока за изпълнение на проекта и е допустимо участниците да са в процес на специализация при неговото приключване.

По проекта се изплащат:

1. предвидените в нормативната уредба такси за теоретично и практическо обучение;

2. стипендии за времето, през което специализантът не е получавал доходи от трудови възнаграждения или от упражняване на икономическа дейност.

Специализантите могат да кандидатстват за заплащане по проекта само на такса/и за обучение, или за такса/и за обучение и стипендии, или само за стипендии.

С одобрените кандидати се сключва договор за финансиране на обучението по проекта. След приключване на финансирането / специализацията, проектът не поставя изискване към специализанта за работа в определено лечебно заведение, в определено населено място, или за определен срок.